Tips från coachen

Jag tyckte att det dött av lite på Ellen och Louises Italien-blogg, så jag mutade dem att få gästblogga lite. Topic of the day är Sightseeing i Rom. Vad man inte får missa. Och nu pratar vi inte gamla trista Colosseum eller Pantheon, för det är ju självfallet att ni inte missar om ni far till la città. Jag menar det måste man ju vara blind om man inte ser all skyltning om åt vilket håll det ligger.
Nej, klubbarna Bloom och La Maison däremot, de måste ni besöka. Det är lite knivigt att hitta dit via karta, lättast är att ta sig till piazza Navona och sen fråga efter vägen. Säg bara "Scusi, dov'è La Maison?" och titta vart den ni frågat pekar. La Maison och Bloom ligger nära Navona och precis brevid varandra. Så är man för rund under fötterna för att ta sig in på den ena så kan man bara gå till den andra. Skyll annars på i ciottoli, the cobblestones.

Vill man inte slänga ut en massa pengar på drinkar kan man antingen gå in på första bästa supermarket och köpa en liter vin på tetra för 0.64€ eller gå på ett ställe som heter Pepato. Vin på tetra kan man dock inte visa sig på gatan med utan att bli utskrattad. Det är dessutom oftast vanlig kork på glasflaskor, men letar ni noga så brukar det gå att hitta nån enstaka med skruvkork. Hugg tag i nån som jobbar på stället och säg: "Scusi, hai una bottiglia (di vino bianco) con...?" och så tar ni en flaska och visar hur ni skruvar upp korken. Det kanske inte är det artigaste och mest korrekta sättet att fråga på, men det är det lättaste att komma ihåg. "Ursäkta, har du en flaska (vitt vin) med...?".
Pepato heter en bar som ligger nära piazza Trilussa på Trastevere-sidan av Tibern. Billiga (6€) drinkar som är starkare än Magnus Samuelsson. Återigen "Scusi, dov'è Pepato?". Uttalas som det stavas, men våga snacka även om du är osäker på uttalet. Helt ärligt så fattar folk vad man menar även om det inte låter exakt rätt och det är ingen som bryr sig om man råkar säga lite fel. Du skulle väl inte garva om en italienare uttalade svenska ord lite fel eller hur? Skulle snarare bli impad, vero?

Andra bra one liners att kunna:
Dov'è...? - Var är...?, kan ni ju vid det här laget.
Parli inglese? - Pratar du engelska?
Un mezzo litro di vino rosso - En halv liter rödvin, vanligt att man beställer till maten om man är två som delar.
Vuoi fare l'amore? - Vill du älska?, lägg på en viskande hes stämma och du är hemma.
Un bicchiere d'aqua, grazie - Ett glas vatten, tack, varannan vatten är a och o! Annars minskar du oddsen på föregående line.
Grazie mille - Tusen tack

Buona fortuna! Bacio!
/Bettan



RSS 2.0